sreda, 19. september 2012

43. Prijedorska motorizovana brigada

43. motorizovana brigada43 motorizovana brigada je bila jedinica 1 Krajiskog korpusa nastala od dijelova bivse JNA.
Sa sjedistem u Prijedoru, komadant brigade je Radmilo Zeljaja.


RATNI PUT

Pocetkom sukova u Hrvatskoj 1991godine, 43 zajedno sa 16 mkb prelazi Savu i vodi borbe u Slavoniji.Brigada postize velike uspjehe i u kratko vrijeme izbija na auto put Zagreb – Beograd. Potpisivanjem mira i postavljanjem UN posmatraca na granice
RSK i Hrvatske, 43 se vraca u Prijedor.

Pocetkom rata u Bosni Prijedor postaje grad incidenata i sukoba izmedju Srba i Muslimana. 30 maja 1992 zelene beretke i muslimanske paravojne formacije napadaju grad u pokusaju zauzimanja centra grada. U urbanom dijelu grada pocinju se voditi silovite borbe 43 i muslimanskih ekstremista, u toj borbi gine major oklopne jedinice 43 Zoran Karlica.
43 uspjeva slomiti otpor i sacuvati grad, nakon borbi u gradu brigada oslobadnja veliki dio prijedorske teritorije koja je bila pod kontrolom zelenih beretki i tim Prijedor sa cijelokupnom teritorijom staviti u sigurnu zonu .


U ljeto 1992 brigada krece u humanu operaciju Koridor 92 u kojoj ponovo ucestvuje rame uz rame sa 16 krajiskom motorizovanom brigadom i postize uspjehe, brigada probija koridor i oslobadja cijelokupnu Posavinu od udruzenih HVO i Muslimanskih snaga.

43 je potom bila na svim frontovima po BiH, njene jedinice su drzale liniju kod Gradacca, bile su na sarajevskom,bihackom i vlasickom ratistu .

Padom Krajine u Hrvatskoj 1995 i napredovanjem htvatsko-muslimanske vojske, po drugi put u opasnost dolazi Prijedor. Tokom priblizavanja Prijedoru 43 je bila svukuda po bojistima pa su vojnici samovoljno napustali polozaje i najcesce pjeske krenuli prema rodnom gradu.43 brigada uspjeva da zaustavi napredovanje 5 korpusa ARBIH kod Alisica klisure na sjevernom dijelu teritorije Sanskog Mosta.
Brigada stize u ispomoc krajiskim brigadama na Uni gdje razbijaju planove hrvatske vojske o zauzimanju Une i eventualnim pokusajem zauzimanja Prijedora scime bi pale sve zapadno–krajiske opstine do Banja Luke.

43 motorizovana brigada je bila druga najjaca brigada u Vojsci Republike Srpske odma iza 16 krajiske motorizovane brigade.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar